Beiras (Midden-Portugal)

De Beiras bestaan uit Beira Alta, Beira Litoral en Beira Baixa. De kust, ook wel de Costa Prata (zilverkust) genoemd, strekt zich uit van Espinho in het noorden tot Ericeira in het zuiden. De Beiras zijn één van de minst ontgonnen gebieden. Er zijn prachtige afgelegen stranden, kleine baaien, een heuvel – en bergachtig landschap en vele pittoreske dorpjes en steden met een rijke historie. Vele kastelen en versterkte steden vormen een keten langs de grens met Spanje. Het zijn geen toeristenoorden.

Het gebied heeft echter een interessante geschiedenis die teruggaat tot in de Romeinse tijd. Van die beschaving resten nog vele opgravingen, bijvoorbeeld Conimbriga (Coïmbra), de latere residentie van Portugals eerste koning D.Afonso Henriques en zijn hofhouding. Conimbriga is de grootste Romeinse opgraving die in Portugal te vinden is. Vanaf circa 25 voor Christus werd de vestiging een stad van betekenis. De aanwezigheid van badhuizen, een forum, een aquaduct en luxueuze villa’s met verfijnde mozaïeken en fonteinen wijzen op een grote welvaart.

Coimbra

coimbra-portugal-300x225Coimbra ligt in het zuidelijke deel van de Beira Litoral en is een schitterende oude universiteitsstad. Het is de geboorteplaats van wel zes koningen en zetel van de oudste universiteit van Portugal. Coïmbra groeide uit tot een belangrijke stad onder de Romeinen.

Daarna kwamen de Moren die op hun beurt in 1064 door de kruisridders onder gezag van Ferdinand de Grote van Castilië verdreven werden. In 1139 besloot D.Afonso Henriques Coïmbra te benoemen tot de nieuwe hoofdstad van Portugal in plaats van Guimarães. Vandaar dat de stad een belangrijke rol speelt in de ontstaansgeschiedenis van Portugal. De eerste koning en zijn opvolger Sancho I liggen begraven in de Igreja Santa Cruz. Coïmbra ligt aan de oevers van de rivier de Mondego en het historische centrum ligt hoog tegen de heuvels.

In de bovenstad (alta) vinden we de kathedralen, kerken, universiteit en musea. Er zijn vele uitkijkpunten over de rode daken en steile steegjes en trappen naar de benedenstad (baixa). De universiteit met de mooie Pátio das Escolas werd gesticht door D.Dinis in 1290 en is sinds 1537 definitief gevestigd in het voormalig koninklijk paleis van Coïmbra. Om aan te geven aan welke faculteit de studenten studeerden speldden zij gekleurde linten op hun toga, een traditie die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. Bezichtiging van de universiteit met alle prachtige rijk gedecoreerde zalen in renaissance en barokstijl, wapenschilden en plafondschilderingen is zeer aan te raden.

Aveiro

aveiro-portugal

Aan de kust, ten noorden van Coïmbra, ligt de stad Aveiro met kriskras lopende kanalen en gelegen aan de lagunes van de Ria de Aveira. Aveiro was ooit een grote zeehaven en de stad verkreeg haar welvaart dankzij de zoutwinning en de kabeljauwvisserij voor de kust van New Foundland (Amerika). Eind 16e eeuw verzandde de haven door hevige stormen en raakte de stad in verval. Ziekten grepen om zich heen door de aanwezigheid van zompige moerassen.

Pas in de 19e eeuw werd met het graven van de Barra Nova opnieuw een verbinding gemaakt met de zee. Uit deze tijd stammen de rijke Art-Nouveau herenhuizen aan de Canals das Pirâmides. Typerend zijn de in bonte kleuren en met regionale afbeeldingen beschilderde moliceiro bootjes in de Ria. Deze dienden voor de winning van zeewier (voor bemesting in de landbouw) maar worden tegenwoordig vooral ingezet om toeristen rond te varen.

Bucaco

bucaco-2-300x225Praia de Mira was een klein vissersdorp dat zich snel ontwikkelde tot vakantieoord. Het is geliefd vanwege de brede zandstranden. Een nog drukkere badplaats is Figueira da Foz, een levendig en cosmopolitisch vakantieoord met een grote jachthaven, brede stranden en een onstuimige branding.

Één van de bekende bezienswaardigheden in Beira Litoral is het bos van Buçaco. Dit werd al aangelegd in de vroege middeleeuwen rondom een voormalig karmelietenklooster. Voor het bos werden boomsoorten van over de gehele wereld verzameld. De cederbomen uit de Himalaya stammen uit 1644. In het romantisch aangelegde park is een prachtige waterval met een magnoliavijver, vele kapelletjes en in het in neo-manuelijnse stijl gebouwde jachtslot uit 1902 huist het Bussaco Palace Hotel.

Viseu

viseuViseu, hoofdstad van Beira Alta, is een levendige regionale stad, die sinds de Romeinen een belangrijk centrum werd. De stad ligt midden in de Dão wijnstreek. De beroemdste inwoner van Viseu is Portugals grootste kunstenaar Grão Vasco (ca.1475 – ca.1542). Vele van zijn prachtige schilderijen hangen in het aan hem gewijde museum, gevestigd in een 16e eeuws voormalig bisschoppelijk paleis. Tevens bevindt zich daar een verzameling werken van Portugese kunstenaars vanaf de 16e tot en met de 20e eeuw.

Ten zuiden van de Serra Estrela ligt Beira Baixa, het minst bezocht maar wel met vele bezienswaardigheden waaronder Monsanto, in 1938 uitgeroepen tot meest Portugese dorp van het land. De kleine huisjes vormen een geheel met de granieten berg en zijn soms helemaal ingeklemd tussen de enorme rotsblokken.

Castelo Branco is de belangrijkste stad van Beira Baixa. Het is een mooie drukke oude stad, gedomineerd door de muren van een tempelierkasteel. Heel fraai is de Jardim Episcopal (paleistuin) van de vroegere bisschoppen, met vele standbeelden van heiligen en apostelen, koningen en leeuwen.

Lisabon

Lissabon, de bruisende hoofdstad van Portugal ligt verspreid over zeven heuvels aan de monding van de Taag en is een stad met veel bezienswaardigheden, musea en paleizen en een actief cultureel leven. Ontdek het alledaagse leven van de stad, de mozaïktegels of azulejos en de eenvoudige eethuisjes met sympathieke gastheer/-vrouw. Lissabon is zo verrassend! Het ene moment heeft u een prachtig uitzicht over de Taag, u slaat de hoek om en ziet een mooi huis uit het begin van deze eeuw of belandt in een indrukwekkende Araische wijk Alfama. Zo u wilt, maakt u kennis met het nachtleven dat zich afspeelt in de vele cafés en disco’s aan de “Docks”. U kunt Lissabon in ca. 2 uur per auto bereiken. Ook is er een rechtstreekse treinverbinding vanuit Mealhada.

Porto

portoPorto, de tweede stad van het land, geboortestad van Hendrik de Zeevaarder, is gelegen aan de monding van de rivier de Douro. Porto heeft u veel te bieden. Historische gebouwen, cultuur, port, een heerlijke keuken, een vriendelijke bevolking en een prachtig achterland. In ca. 1 uur rijdt u vanuit Quinta da Ovelha naar de stad. Ook is er een rechtstreekse treinverbinding vanuit Mealhada.

Golf, wandelen en paardrijden

In de Beiras regio vindt u de Montebelo 18 holes golfbaan, prachtig gelegen in het bergachtige gebied van de Serra de Estrela. Het gebied bestijkt ca 200 hectares en biedt u prachtige uitzichten. De baan is verdeeld in twee gedeeltes; de Caramulo en de Estrela course. De faciliteiten op de baan zijn; een driving range, putting range, bunker area, restaurant, bar, zwembad en winkel. De reistijd vanuit Quinta da Ovelha bedraagt ca. 45 minuten. Sinds kort is er in Curia, op 20 autominuten afstand een 9 holes baan geopend.

De Serra da Estele, do Caramulo en do Bussaco is een heerlijk gebied om wandelingen te maken. Informatie over wandelingen vindt u in het huis. In Quinta de Rio Dao(Sta. Comba Dao) kunt u onder gediplomeerde begeleiding paardrijden in de vrije natuur. Zowel geschikt voor beginners als gevorderden.

golfen-portugal